ТАМО ГДЕ ЈЕ СЛОБОДА ЗАКАЗАЛА САСТАНАК

У  Великој сали Руског дома у Београду 8. децембра 2011. одржано је вече посвећено представљању књиге проф. др Слободана Бранковића Европска Србија и свет, под насловом Тамо где је слобода заказала састанак. Пред препуном салом програм је отпочео  Уводом у „Божанствену литургију“  Стевана Мокрањца у извођењу Вондер Стринг Квартета. Поздравну реч је изрекао домаћин Г. Михаил Генадијевич Денисов, подсећајући на многе везе у прошлости руског и српског народа. У име издавача  публици се обратила Станка Јанковић-Пивљанин. Вондер Стринг Квартет извео је композицију „Хот Ленд“ композитора Александра Гајића. Затим су о књизи Европска Србија и свет говорили Др Милош Ковић и Др Ана Столић. После увертире у „Кармен“ Ж. Бизеа, присутнима се обратио и аутор, пробраним речима …

Шта је књига? Човекова кућа, уточиште, ванвременски дом…

Онда ево једног од могућих станишта…Европска Србија и свет…

И мене, аутора, као домаћина…Кад се прекорачи праг-насловна страна…дочекаће вас и светски великани духа: Толстој, Иго, Достојевски, Петар Иљич Чајковски, Андрејс Пумпурс-„летонски Његош“…

Идеалисти: Черњајев- „Словенски Гарибалди-Словенски Вашингтон“; Жана Маркус-„Српска Јованка Орлеанка“; амерички Шкот Макивер-са 13 застава под којима се борио широм планете -плус српска; браћа Штурм, припадници немачке елите-посрбљени- чувени Јуришићи; гарибалдинац Данфео; Рајевски-прототип Вронског…

Владари империја и преуређивачи света…од Бизмарка, Викторије, до царева: Александра Другог, Вилхелма, Франца Јозефа…

Али, и свакодневни људи са својим малим животима и чудесним судбинама: добровољци из великог броја земаља у Србији- Тамо где слобода заказала састанакДОБРОДОШЛИ!

Реч истраживача и писца(одговори на питања)

Захваљујем свима који су придонели свему добром у књизи! Посебно- рецензентима: академику Владимиру Стојанчевићу, професорима Моравчевићу с Илиониса и Здравку Антонићу, који, нажалост, не дочека реализацију визије Европске Србије…Хвала издавачкој кући Наша прича плус, директору господину Зорану Самарџићу, уредници Станки Јанковић-Пивљанин, дизајнерки Мојци Вукобрат…колегинацама и колегама сабеседницима у дугогодишњој истраживачкој потрази…подстакнут кренух трагом Поперове мисли о истраживању као трагању без краја, борећи се и против канцера, успешно захваљујући професору Миловићу и његовом особљу с ВМА, смеран да и у животном цајтноту отргнем од заборава оно што не би смели да не знамо, а кад сазнамо не можемо да заборавимо…

Учих ли кроз истраживање! Да, непрестано…Шта спознах? Суочити се с изазовима…!

Усред океана података, извори на више од 20 језика, на којима се људи споразумеваху и током сукоба! Решење: селективна библиографија (на двадесетак страна), тако да се све може проверити, домислити од стране читалаца…разумети раритети који се први пут објављују у оригиналу на енглеском, француском, немачком, руском, италијанском..

Шта је предмет истраживања? (временско и просторно одређење)

Календарски-време кратко(1875-1878), историјски значајно, не само за Србију, него и за Европу и свет! Срби у средишту збивања! Међу народима који зачеше културу од античких времена…остварујући цивилизацијску промену! Како?

Самоослобађајући се, уз оружану борбу, тријумфалном политиком и дипломатијом, Србија изронила из исламске цивилизације и закорачила у модерно време у европску породицу нација држава-на Берлинском конгресу 1878. међународно призната за независну европску државу…с доприносом Европи, како писаху у Њујорк тајмсу, али и у Лондону, Паризу, Москви, Бечу, Петрограду, Берлину…

Постигнуто-највише што је било могуће!? У ситуацији када владе великих сила водиле калкулантску политику супротстављених интереса, политику интересних сфера, без обзира на прокламације о праву народа на борбу за ослобођење, уједињење и стварање државе…? Сложен сплет односа, јавних и тајних, како одгонетнути? Реконструкцијом, интерпретација-„сликање речима“ и цртежима из златног доба илустраторства, у фокусу: људске судбине; истраживачки материјал инспирасао Карановића, Васића…за филмове, визуелизацију историје као културе( али и за писмо аутору од стране „Оскаровца с Истока“…како Анђелка Цвијић написа у „Политици“-„Прича као створена за Михалкова)

Шта је преовладало у српском подухвату? Сила? Не! Светско јавно мњење цивилизованог света, који се окренуо слабијем а праведном! Ко су били аутори истине, насупрот лажима провладиних послушника? Страни одважни новинари. Тако свет открио Србију и српске земље!(за Херцеговину мислили да је име балерине!) Срби и Србија привукли светску пажњу као никад раније-како закључио Тајмс, доајен светског јавног мњења, уз написе и илустрације из великог броја домаћих и страних гласила…Шта је било фасцинантно? Светско у локалном? Прво, идеали и вредности заклетих на слободу, друго, гнев и осуда злочина силника-незамисливих ни у време Џингискана(превод оригинала Мемоара с француског).

Да ли је иједна земља пошла у рат из части, за слободу, правду, просветус библијским осећајем помоћи браћи у невољи…као Србија против троконтиненталног Османског царства?! како је писало у Декларацији, позива кнез Милана с Делиграда, „Српског Термопила“(на којој радио Дубровчанин фрањевац Матија Бан!)

На свирепост се одговарало хуманошћу! Србија представљена као благодатна, с начином живота романтичне кнежевине: морални обичаји, врлине…егалитарна заједница породица иза фронтова на рекама, гостопримство домаћина…наспрам башибозучког насиља…по поступцима српских бораца за слободу писала се правила ратовања! На вест о примирју Срби заиграли коло! Приче и слике о духовности, љубави и радовању животу, обишле свет.

Захтев предводника народа: у две речи!: праведна одлука!

Објективно тешко било противречити таквој политици, дипломатији, односима са силама и јавношћу, коју персонализовали Јован Ристић, Лаза Костић задужен за  штампу у Берлину…и други, Бошковић…8 језика говорио а већина неписмена, зачудио странце! Али, авај, као да се моћни држе правде! Упорношћу, издржљивошћу, дипломатским умећем, не без жртава, ходом по мукама могао се стварати пут ка успону,  и даље од „Српске пирамиде“, „Српског Јерусалима“…Косова-тропара слободољубивих-на грчком: химне! Гле, ироније историје, зар не и сада ка истом! Поруке као да долазе из будућности!

Прве вести с ужареног комадића Европе одјекнуле сензационално у свету.

Уследила спонтана масовна подршка: никад више добровољаца и веће одушевљење у Русији и међу словенским живљем, али и у многим другим срединама ! Скупови под ведрим небом у највећим британским градовима, Дарвин о универзалним симпатијама према Србима, енглеска елита, у никад јачем саставу, огласила се за праведно решење Источног проблема, у чијем средишту било српско питање. Порука с Апенина: Срце Италије с вама! Виктор Иго, славни писац и председник Светског конгреса пријатеља мира, загрмео: За Србију! „…Убијају један народ! Има ли сведока? Само један. Цео свет.“ У далекосежној визији изражена идеја о уједињеној Европи и Србији као парадигми хуманог човечанства!

Стварност понекад надвиси и машту фантаста. Идеалисти прогласили Независно краљевство на Морави! Политичко по форми, лирско у суштини…свако био под својом националном заставом, сви под једном боје амаранта, јужноамеричке биљке, чији цветови и кад увену, задрже боју, симболизујући бесмртност…Тријумфалну капију подигли од храстовине и пољског цвећа, на месту на коме то Римљани чинили од камена. За Србе је храст симбол мира, а цвеће, ако није пољско, као да и није цвеће!

Захваљујем на питањима пристиглим путем интернета: Тода из Сиднеја, Дане из Њујорка, Пеја из Беча, др Батуран из Торонта, Рада из Вићенце, Јаковљевић из Будимпеште, Зорка Чордашевић из Франкфурта…Ево и папирића, можда студената с ФКМ  и Књижевног клуба, проф. др Цветковића, Бориса Кусовића?

________________________________________________

EKSLUZIVNO SRBIJA IGRA PRODUŽETAK

Odluka o odlaganju davanja kandidature Srbiji za prijem u Evropsku uniju od 9. decembra 2011. za februar naredne godine, a za potvrdu mesec dana kasnije, ako ispuni uslove, pre svega, ako unapredi pregovore s Prištinom, može se primiti i tumačiti na različite načine.
Kao još jedna nepravda, gubitak vremena i pozicija, udarac proevropskim unutrašnjim snagama, pa i kao poraz, koji pretpostavlja preispitivanje strateškog kursa. Čak i do odustajanja od Evrope! To ne bi valjalo.
Srbija treba da pokaže karakter. Sportski rečeno, da igra produžetak! Slika o Srbiji u očima sveta se popravila. No, to nije bilo dovoljno da se uvere Berlin i Beč za toliko potrebno DA. Da li slučajno? Mogu se analizirati razlozi, ali ima nešto što se ne može negirati.
Nemački i austrijski vojnici povređeni su na barikadama na severu Kosova, što nalaže rešenje problema graničnih prelaza. Smatra se u političkim krugovima da je zapelo na prelazu između Prištine i Beograda. Traži se uklanjanje prepreke poboljšanjem pregovora u zadatom roku.

videti više :  http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=16090

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s