Slučaj Borislava Pekića / „Vreme“

Slučaj Borislava PekićaOkružni sud u Beogradu 17. decembra 2007. donio je odluku kojom se utvrđuje da su presuda Okružnog suda u Beogradu K.br.147/49 od 14. 5. 1949. godine i presuda Vrhovnog suda Srbije Kž.br.600/49 od 20.07.1949. godine ništave od trenutka njihovog donošenja i da su ništave sve njihove pravne posljedice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine, a rehabilitirani Borislav Pekić smatra se neosuđivanim.

Tada svršeni gimnazijalac, Pekić je uhapšen kao student 1948. zbog organiziranja Saveza demokratske omladine Jugoslavije, čiji je bio politički sekretar. Nakon istrage koja je trajala samo šest mjeseci, provedenoj bez advokata, osuđen je u Beogradu 14. maja 1949. na kaznu lišenja slobode sa prinudnim radom u trajanju od deset godina i sa gubitkom građanskih prava i konfiskacijom imovine. Nakon žalbe javnog tužioca, kazna mu je povećana na zatvorsku kaznu s prinudnim radom na 15 godina, gubitkom građanskih prava i konfiskacijom imovine.

Aktom pomilovanja iz 1953. godine pušten je iz zatvora. Umro je 2. jula 1992. godine u Londonu. Sud je izveo dokaze i našao da je zahtjev osnovan: da je Pekiću suđeno i da je osuđen „na osnovu političkog neprava, svojstvenog autoritarnim režimima u kojima je vladalo političko zakonodavstvo, i političko pravosuđe“, da su presude protiv njega donesene „iz ideoloških i političkih razloga, da je ideologija na osnovu koje su one donete neopozivo prevaziđena, i da postoji potreba da se pravna prošlost savlada upravo utvrđenjem ništavosti tih odluka, kao i ništavosti i nevažnosti svih njihovih pravnih posledica i utvrđenjem da se suđeno lice smatra neosuđivanim“.

videti više: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=862140

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s