Ознаке

…….Уз напомену да књига „Кад будем још млађи” враћа веру у читање и поезију, Марко Крстић је рекао да је ова књига у њему пробудила читалачки ерос, успаван просечном и предвидивом поезијом и додао да се одавно није толико смејао, литерарно наслађивао, испровоциран сваким стихом из ове „похвале лудости” наших дана. Ова књига, својеврстан наставак књиге „Кад будем млађи”, показује да је Бећковић за то једно мало, а заправо велико – још, још више Бећковић, и да је за то – још, још духовитији, ироничнији, саркастичнији, али и још озбиљнији, дубљи, него у првом делу „похвале младости”.

– Испада, гле парадокса, да је класик виталнији и свежији од „младих лавова и лавица”, награда и венаца, поетика и поетичица, у којима нема, или тек има – понешто од поезије, показујући да је и даље млађи, да не кажем најмлађи, јер, да се и ја мало нашалим, године су једино мерило младости – приметио је Марко Крстић.

Матија Бећковић, наглашава Крстић, српски је Еразмо Ротердамски, пророк глобалних лажи и паралажи, демистификатор интернета и технолошких новотарија. Бећковић, закључио је Крстић, написао је урнебесну апотеозу глупости, са најозбиљнијим предзнаком.

Сваки дан, вели Матија Бећковић, неко нас позива да се окренемо будућности. Књига „Кад будем још млађи” покушај је да се поезија окрене будућности и – читаоцима, јер без читалаца – поезија нема никаквог смисла.

У књизи „Када будем још млађи” Бећковић, између осталог, предлаже Министарству просвете да укине српски језик: „Није случајно баш српска изрека/ Ћутање је злато/ Да српски ишта вреди/ Говорио би га још неко/ Енглези Американци Немци/ Или бар Црногорци/ Не би био искључив и ксенофобичан/ Везан за једну земљу и један народ/ Крв и тло/ Да је Његош знао црногорски/ Како ли би тек изгледао Горски вијенац”…

З. Р.
објављено: 23.11.2012.

Коментари

pirueta u Erazmovim cipelama  | 23/11/2012 18:34

Matija – Erazmo?! On mimo Srbije, srpstva i srbovanja uopste ne funkcionise…

видети више: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Srpski-Erazmo-Roterdamski.sr.html