ММФ има део своје кривице за рат у бившој Југославији / Wekeleaks Специјал

Drevni, osnovni simbol (Znak prepoznavanja ZAVETINA)БЕОГРАД/ВАШИНГТОН – Међународни монетарни фонд (ММФ) има део своје кривице за рат у бившој Југославији, наводи се у интерном тајном меморандуму америчког института за стратешке анализе „Стратфор” из 2009. године, објављеном на сајту Викиликса.

У меморандуму, у којем се налазе упутства аналитичарима на терену, на који начин да прикупљају информације са подручја бивше Југославије, наведено је да су економске мере штедње ММФ-а наметнуте бившој Југославији у предратном периоду изазвале социјалне немире који су делом криве за рат.

Из тог разлога „Стратфор” даје инструкције својим аналитичарима да посебно обрате пажњу на социјална питања у региону.

„Због глобалне рецесије било који економски показатељи из региона су веома важни. Пазите на било какве нереде услед кризе у којим учествују радници, синдикати. Немојте заборавити да су мере штедње ММФ-а наметнуте Југославији делимично криве за почетак рата. Морамо водити рачуна о било каквом економски мотивисаном социјалном незадовољству”, наводи се у меморандуму, који су пренели готово сви медији у региону.

Такође, истакнуто је да се пази на све економске изјаве које долазе из Србије, БиХ и Хрватске.

За „Стратфорове аналитичаре су од кључне важности сигнали да западна Европа даје средства за помоћ и развој региону, као и посете ММФ-а у земљама региона.

„Пазите на проблеме у банкарском сектору, било какво помињање страних банака у региону да раде нешто неуобичајено, попут затварања пословања или спречавање инвестиција”, наводи се у меморандуму……

Више: Извор: Политика: http://www.politika.rs/rubrike/wikileaks/Stratfor-MMF-delimicno-kriv-za-rat-u-bivsoj-Jugoslaviji.sr.html

Једно мишљење на „ММФ има део своје кривице за рат у бившој Југославији / Wekeleaks Специјал

  1. То је без сумње тачно. Али, зашто је Србија најнеотпорнија на све ударе, зашто је увек највећа жртва? Одговор није непознат: Србија мора више и боље да ради, на дужи рок, а мање да се предаје политици.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s