ПИСЦИ ВОЈВОДИНЕ ЗАВРШАВАЈУ КЊИЖЕВНУ ГОДИНУ

КАРАВАНОМ ПИСАЦА И КЊИЖЕВНИМ САЛОНОМ  У четири програма у четири града учествује преко шездесет писаца 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Друштво књижевника сваке године завршава годину са две значајне програмске активности : Караван писаца и Књижевни салон.

Књижевно караван је традиционална манифестација, већ неколико деценија, где истакнути писци чланови Друштва наступају у градовима Војводине. Зависно од финансијских могућности, писци наступају у више или мање градова. Најчешће су гостовали у Сремској Митровици, Сомбору, Старој Пазови, Суботици, Бачкој Паланци, али и у Кикинди, Панчеву, Темерину, Врбасу, Зрењанину итд. Ове године писци ће гостовати У Сомбору, Сремској Митровици и Бачкој Паланци. Основна идеја је да се представе са новим радовима и да разговарају са поштоваоцима књижевне речи, као и да афирмишу савремену књижевност и мултикултуралност која каректерише књижевну и културну сцену у Војводини. Караван се показао као добра и утемељена манифестација, јер у највећој мери писци наступају пред већим бројем посетилаца.

Књижевни салон се одржава већ седми пут,  у Клубу ДКВ. Наступа се са идејом да се представи већи број писаца, да се афирмише књижевност као и само Друштво и да се симболички заврши година једним догађајем у којем учествује у просеку око четрдесет писаца. Поред читања, овом манифестацијом се наглашава заједничко деловање писаца у стварима књижевности, њихов интерес да се књижевност разумева као основа еманциповане културе и упућеност писаца једних на друге као актера који деле сличну судбину у модерном друштву, које често не разуме и недовољно подржава савремену књижевност и савремено стваралаштво.

Караван и Књижевни Салон се одржавају од 26. до 28. децембра. У ове две манифестације укључено је преко шездесет писаца. Између осталих, наступају: Пал Бендер, Иван Негришорац, Емсура Хамзић, Никола Страјнић,  Петко Војнић Пурчар, Милан Ненадић, Бранислав Живановић, Јован Зивлак, Угљеша Шајтинац, Синиша Живковић, Фехер Ђула, Милан Живановић Нада Душанић, Владимир Кирда Болхорвес, Илеана Урсу, Милош Латиновић, Милан Мицић, Гордана Ђилас, Павел Гатејанцу, Весна Кораћ, Стојан Бербер, Мирјана Марковић, Вјера Бенкова, Радован Влаховић, Срђан Тешин, Стеван Вребалов, Давид Кецман Дако, Радомир Миљојковић, Часлав Ђорђевић, Рале Нишавић, Небојша Кузмановић, Бошко Радић, Срето Батрановић, Бранислав Зубовић, Владимир Кочиш, Јован Михајло, Марина Жинић,  Љубица Вуков Давчик…

____________ (Извор:УКС)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s