Vlasnici traže kuću Miloševića

PRAVI vlasnik kuće i placa u Užičkoj 34, koje je Apelacioni sud oduzeo porodici bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i vratio državi, znaće se tek posle okončanja postupka pred Agencijom za restituciju, saznaju „Novosti“.

Zahtev za vraćanje ove nekretnine podneli su Jelena i Selimir Antonijević, supruga i unuk trgovca Milana Antonijevića, a da li će oni biti i vlasnici moglo bi da se zna već ove godine.

– Tačno je da postoji zahtev za povraćaj placa i kuće u Užičkoj 34 – potvrdio je za naš list direktor Agencije Strahinja Sekulić. – Agencija će voditi postupak u skladu sa zakonom i ako budu ispunjeni potrebni uslovi, nekretnina će biti i fizički vraćena naslednicima.

Ovo znači da će plac biti vraćen ako se ispostavi da je kuća postojala i u vreme kada je plac oduzet (pošto je formalno eksproprisano samo zemljište). Moguće je čak i da bude vraćen ukoliko je kuća izgrađena naknadno (što je po svoj prilici slučaj), ali nije legalizovana. Ako se ispostavi da je kuća sazidana posle oduzimanja zemljišta i da je legalizovana, naslednici će dobiti samo nadoknadu za zemljište.

Zahtev za restituciju podnet je u septembru 2012. godine, a reč je o placu od 79 ari i 38 kvadrata, koji je eksproprisan (podržavljen) 30. oktobra 1958. Papirološka situacija oko ove nekretnine je i dalje dosta nejasna, mada su u katastru kao vlasnici do sada bili upisani Miloševići, i kao korisnici zemljišta i kao vlasnici kuće od 90 kvadrata. Ipak, postoje indicije da papiri nisu „čisti“, a i vlasništvo im je sudski oduzeto, pa je moguće da na kraju kuća i fizički bude vraćena starim vlasnicima.

Apelacioni sud proglasio je poslednjeg dana prošle godine odluku Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije iz 1999. i sve ugovore o zakupu i otkupu koje je Milošević sklopio sa državom u ono vreme – ništavim. Sudski spor koji je pokrenula Srbija trajao je sadam godina. Država je prvo tužila lično Miloševića, a posle njegove smrti i okončanja ostavinskog postupka, suprugu Mirjanu i decu Mariju i Marka.

Beogradska apelacija zaključila je da su odluka Komisije i svi ugovori bazirani na njoj bili suprotni tadašnjem Zakonu o stanovanju, jer je Milošević već imao stan u Tolstojevoj 33, koji je zadovoljavao potrebe porodice i koji je otkupio. Takođe, on je 1999. bio jugoslovenski, a ne srpski predsednik, pa nije mogao da aplicira za kuću iz republičkog „fundusa“.

Zato su ovaj plac i trošna kuća na njemu vraćeni državi i do daljeg će o njima brinuti Republička direkcija za imovinu.

 

BEZ PROMENE

Kako nam je potvrđeno u Agenciji za restituciju, država neće moći da menja namenu objekta, niti naknadno da ga upiše kao rezidencijalni, sve dok se ne završi postupak.

Vlasnici traže kuću Miloševića | Društvo | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s