Koštunica: Izborima preokrenuti politiku

ZLAZ iz katastrofalno lošeg stanja u koje su zapali Srbija i naše društvo, može se pronaći u vanrednim parlamentarnim izborima i u temeljnoj promeni sadašnje politike.

To je za „Novosti“ poručio Vojislav Koštunica, lider DSS, koji očekuje da se u istom danu održe izbori u Beogradu i u celoj državi.

* Zašto tražite izbore kad će posle njih vladajuće stranke dobiti još veću podršku?

– Država je u ozbiljnoj i dubokoj krizi. Javni dug zastrašujuće raste, budžetski deficit je ogroman, nezaposlenost sve veća, a investicije postoje samo u obećanjima. Život postaje nepodnošljiv za veliki deo građana. Vlast srlja ka EU, i na tom putu se odriče KiM, a SSP će potpuno uništiti srpsku privredu. To mogu da zaustave samo izbori.

* Ali, na osnovu čega očekujete promenu državne politike?

– Važno je da se do kraja raskrinka šta pogubna politika povinovanja svim briselskim zahtevima donosi državi i građanima. Izbori daju mogućnost da se glasnije čuje upozorenje da su evropske integracije kobne po Srbiju i da je za državu najbolji put političke neutralnosti – saradnja sa svima, pa i sa EU, bez formalnog članstva. Do građana će doći nada da postoji rešenje.

VOLEO BIH DA IMAM PROTIVKANDIDATA * Očekujete li da se neko odazove vašem pozivu i da vam bude protivkandidat na nedeljnim stranačkim izborima?
– DSS je posvećena demokratskim vrednostima i zaista bih voleo da u stranci postoji konkurencija i da se naša ideja o političkoj neutralnosti još više izbrusi. Pozitivno bi bilo da imam protivkandidata.
* Ali nije prošao predlog da potpredsednike kandiduju opštinski odbori…
– Pokušali smo na više načina da rešimo pitanje izbora potpredsednika. Lično se nisam izjašnjavao. Predlog da opštinski odbori predlažu potpredsednike nije prošao jer bi za takvo rešenje bila neophodna još jedna stranačka skupština.

* Većina birača upravo podržava stranke koje su čvrsto za evropske integracije?

– Veliki, ako ne i većinski broj naših građana ne podržava članstvo u EU. DSS zato traži i da se 2015. godine održi referendum o evropskim integracijama. Pa neka narod odluči. To bi bila prilika da se u demokratskoj debati, koja je sada skrajnuta, pa i zabranjena, raspravi da li je Srbiji bolje u EU, ili izvan nje. Putem ka EU Srbija gubi Kosovo, a sutra može da izgubi i Vojvodinu. Susedi koji su u EU postavljaće nam sve više zahteva. Lanac ucena će biti neprekidan i Srbija će teško moći da preživi to mrcvarenje.

* Kako ćete nametnuti svoje ideje ako i posle izbora ostanete usamljeni u politici protiv članstva u EU?

– Velika Britanija će imati referendum o daljem članstvu u EU, a Island, Ukrajina i Jermenija prekinule su pregovore sa Briselom. U Evropi se rasplamsala ozbiljna debata o smislu postojanja ovakve EU, koja se pretvara u nadnacionalnu tvorevinu koja mrvi sve članice. Duh evroskepticizma se širi, dok je kod nas još vladajući evrofanatizam i isprazno zaklinjanje da Srbija neće skrenuti sa tog puta. Vreme za politiku DSS tek dolazi.

* Jeste li razmišljali o tome da izađete na izbore sa Dverima, radikalima, i ostalima u okviru „patriotskog bloka“?

– Između nas postoje političke i ideološke razlike. Takav blok ne bi imao dovoljno jasnu politiku. Nijedna od tih stranaka ne podržava ideju DSS o političkoj neutralnosti.

* Dakle, bliži vam je samostalan izlazak?

– Zasada da. Ako izbori budu kasnije, možda će i okolnosti biti drugačije. To sada ne možemo da predvidimo. Smatram da bi najbolji kandidat za gradonačelnika bio Aleksandar Popović, potpredsednik naše stranke.

* Da li je moguća neka koalicija na beogradskim izborima?

– Lokalni stranački organi daće svoj predlog, a rukovodstvo stranke će doneti konačnu odluku.

* Koliko je realna postizborna koalicija sa SNS u Beogradu, pošto sada učestvujete u radu privremenog organa?

– Za DSS je bilo važno da se promeni vlast u Beogradu koja je radila na štetu građana. Posle toga, nismo želeli da učestvujemo u prekomponovanju vlasti bez izbora. Za nas je i u gradu moguća saradnja ako se okupimo oko zajedničke politike u korist građana Beograda.

Koštunica: Izborima preokrenuti politiku | Politika | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s