Ilić: Konverzija će morati da se plati 100 odsto | Ekonomija

Ministar građevine Velimir Ilić izjavio je u subotu da će konverzija prava korišćenja u pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu morati da se plati 100 odsto tržišne vrednosti.

„Ustavni sud je jasno i glasno u fazi izrade zakona dostavio ministarstvu dopis, gde traži da konverzija ne može biti umanjena, već mora 100 odsto da se plati“, rekao je Ilić Tanjugu.

Ministar građevine je kazao da je vlada pripremila Zakon o uređenju prostora i izgradnji, ali da još treba da se postigne saglasnost oko konverzije koja je, pre svega, političko pitanje.

Ilić je kazao da je taj zakon potpuno usklađen sa evropskim i svetski standardima u toj oblasti, pošto je rađen zajedno sa partnerima Srbije iz EU i SAD, međunarodnim i domaćim instiucijama, investitorima, strukovnim udruženjima i stručnjacima.

„Jedino pitanje konverzije nismo mogli da rešavamo i nijedna od stranih institucija nije mogla da ga rešava, a i nije htela, jer je to političko pitanje“, naveo je Ilić.

On je kazao da je predloženo da poreske uprave u gradovima i opštinama izvrše procenu vrednosti imovine i da su već dobili instrukcije kako će se ubuduće vršiti procena.

Ilić je naglasio da se kod konverzije ne mogu davati nikakve olakšice već da će se procenjena vrednost i naplatiti.

„Imali smo predlog Ministarstva za privredu da se konverzija bude 80 odsto tržišne vrednost, zatim Kancelarija za brze odgovore koja je predlagala da bude 20 odsto, ali je Ustavni sud kategoričan i rekao je da bude 100 odsto“, dodao je Ilić.

Ministar je kazao da je Zakon o uređenju prostora i izgradnji prošao javnu raspravu i da su prihvaćene razne primedbe i ugrađene u zakon.

Konačnu reč o tom zakonu i konverziji daće nova skupština, dodao je Ilić.

Američka privredna komora u Srbiji i domaći i strani investitori su krajem prošle godine zatražili da se izmeni nacrt Zakona o uređenju prostora i izgradnji u delu koji se odnosi na konverziju, ocenivši da će te odredbe „paralizovati“ građevinski sektor i oterati investitore iz Srbije.

Tada je zatraženo da naknada za konverziju bude simbolična – od 10 ili 15 odsto ili da se skroz ukine ta naknada.

Cena konverzije će se određivati u trenutku podnošenja zahteva.

Ako vlasnik privatizovane firme menja njenu delatnost moraće da kupi plac na kom se objekat nalazi, ali po tržišnoj ceni.

 

 

 

 

Ilić: Konverzija će morati da se plati 100 odsto | Ekonomija | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s