RTS sa Jutjuba skinuo parodiju Vučićevog spasavanja kod Feketića

(utorak, 4. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Nikaia, 03.02.2014 – grčki farmeri blokiraju autoput tokom protesta protiv mera štednje i novog poreskog sistema

POLITIKA: Brisanje parodije kod Feketića izvedeno uz pomoć softvera bugarske kompanije KVZ mjuzik. KURIR: Političkim protivnicima koji tvrde da Srbija neće napredovati ako sadašnja koalicija ostane na vlasti, Dačić poručio da se „spuste na zemlji“, jer je njihovo vreme prošlo i „ne postoji vakcina za povratak“ NOVOSTI: Na sednici GO SNS predstavljena je lista kandidata za poslanike koja nosi naziv „Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo“, a čiji je nosilac lider stranke. INFORMER: Lider DS otkriće detalje o Tadićevim kontaktima sa “babom vračarom”, dok će Tadić otkriti veze Đilasa i tajkuna. DANAS: Boris Džonson, gradonačelnik Londona, najživopisnija i najharizmatičnija figura britanske politike.

nem-mis

Rust, 03.02.2014 – predstavljanje kandidatkinja za izbor Mis Nemačke, 08. februara

“Cenzuru” naredio Javni servis

Spasavanje zavejanih građana u Vojvodini minulog vikenda nezvanično je proglašeno za početak izborne kampanje na internetu. U subotu je RTS objavio ekskluzivni snimak akcije u Feketiću tokom koje je prvi potpredsednik vlade u jednom trenutku prenosio dečaka iz zavejanog vozila u helikopter Vojske Srbije. Nekoliko sati kasnije pojavila se parodija sa titlom preko originalnog snimka RTS-a koja se ruga Aleksandru Vučiću. Juče se ispostavilo da je brisanje parodije izvedeno uz pomoć softvera bugarske kompanije KVZ mjuzik, koji je javni servis postavio prošle nedelje kako bi štitio svoja autorska prava. Nije brisana samo parodija, već i originalni snimak na kom nije bilo sarkastičnih titlova, i to sa svih sajtova koji nisu vodili ka zvaničnom kanalu RTS-a. Po rečima urednika sajta RTS-a Ljubiše Obradovića, softver je podešen tako da prepoznaje digitalni potpis RTS-a i blokira duplikate i to samo sa onih sajtova koji su ga, kako kažu u RTS-u, „neovlašćeno uzeli”. U izjavi za Politiku Obradović je objasnio da njihov novi softver ne reaguje na politički sadržaj snimka već na „nezakonite duplikate” i automatski ih blokira. Dragan Varagić, istaknuti bloger i savetnik za poslovnu primenu interneta, ističe za Politiku da na „Jutjubu” ima na hiljade nezakonito preuzetih klipova sa RTS-a. „To meni govori da je neko direktno dao nalog da se baš taj sadržaj blokira”, kaže Varagić.

sneg-btopola-ciscenje

Čišćenje snega kod Bačke topole 2. februara

Dačić: Izbori nisu bili među prioritetima

Socijalistička partija Srbije je čvrsto bila na liniji prioriteta na kojima je i formirana vlada – pregovori sa EU, Kosovo, reforme. Izbori nisu bili među tim prioritetima, pa je takav bio i naš stav prema njima. Ukratko, Srbija je imala, po nama, preča posla od izbora. Opet, kada su raspisani, svaka priča o tome da li su potrebni, ili ne, postaje izlišna. Oni, jednostavno, „jesu“, tu su, i sve druge teme prestaju. Ide se na izbore, to je sve – kaže u intervjuu za Danas Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije i odlazeći premijer Srbije. Dačić napominje i da mu nije žao što je svega godinu i po bio premijer, jer je i za tako kratko vreme uspeo da vrati međunarodni ugled Srbiji, da preseče kosovski Gordijev čvor, otpočne pregovore sa EU, dovede „Južni tok“ i postane kandidat za Nobela… “Ja sam, uostalom, pitao Aleksandra Vučića da li hoće da zamenimo mesta, upravo da bismo dobili odgovor na to pitanje. On je odlučio da ide na izbore. Novog premijera ćemo, dakle, dobiti posle njih. I biće to onaj ko bude imao dovoljno glasova i potencijala da formira vladu. To je činjenica, sve ostalo su bespotrebne spekulacije” – kaže Dačić.

Političkim protivnicima koji tvrde da Srbija neće napredovati ako sadašnja koalicija ostane na vlasti, Dačić je, prenosi Kurir, poručio da se „spuste na zemlji“, jer je njihovo vreme prošlo i „ne postoji vakcina za povratak“. „Čeda Jovanović kaže da je on brana za Slobinog pulena. O čemu pričamo mi, ej, danas je 2014. godina. Za šta je on brana, vakcina… Mislim da oni imaju bolest koja je teško izlečiva. Političku bolest mislim, ne zdravstvenu“, rekao je Dačić.

ust-sud-nova-preds

Beograd, 03.02.2014 – predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilić Prelić preuzela je danas tu dužnost od dosadašnjeg predsednika Dragiše B. Slijepčevića, koji joj je uručio odluku o izboru od 23. januara i pozlaćenu kolajnu sa medaljonom na kojem je grb Srbije

GO SNS:  Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo

Svrha izbora je da narod koji želi promene, poveri mandat vladi koja će omogućiti brze rezultate i bolju budućnost za građane. To je poručio u ponedeljak Aleksandar Vučić, lider SNS, na sednici stranačkog Glavnog odbora u beogradskom Sava centru. On je saborcima najavio da naprednjaci neće sami formirati vlast posle 16. marta, nego će ponuditi saradnju najstručnijim i najkvalitetnijim ljudima, pišu Novosti. Vučić je nabrojao tri strateška cilja koja će biti i u središtu kampanje: podsticanje ekonomskog razvoja, sigurnost penzionera i nastavak borbe protiv korupcije i kriminala. On je osudio sadržaj snimka koji se pojavio na društvenim mrežama i koji je bio predmet tobožnje cenzure: “Lično sam okačio taj snimak na fejsbuk profil da svi vide o kakvim ljudima je reč. Dete koje sam nosio ni reč nije progovorilo, samo je plakalo. To dete su na snimku nazvali degenerikom. Smejali su se sa sladostrašću. Decu nazivate degenericima vi koji hoćete da nas pobedite. Mi decu ne vidimo kao degenerike, već kao sveta bića”. Na sednici GO SNS predstavljena je i lista kandidata za poslanike koja nosi naziv „Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo“, a čiji je nosilac lider stranke. Po koalicionom dogovoru, SDPS Rasima Ljajića dobio je 10 sigurnih mesta u parlamentu, a po pet će imati NS i SPO-DHSS. Vulinov Pokret socijalista imaće tri sigurna mandata.

vucic-go

Beograd, 03.02.2014 – predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić na sednici Glavnog odbora stranke

Neke države traže vize

Evropska komisija još nije dobila zvaničan zahtev neke od članica za suspenziju bezviznog režima koji bi mogao da bude primenjen i na Srbiju. Ali, neke države EU već su neformalno razgovarale o mogućnosti suspenzije. To u razgovoru za Novosti poručuje Sesilija Malmstrem, evropski komesar za unutrašnje poslove, koja predlaže našim vlastima niz poteza kako Srbija ne bi opet bila okružena „viznim bedemom“.

moskva-pucnjava

Moskva, 03.02.2014 – najmanje dve osobe (nastavnik i policajac) su poginule, jedna osoba (policajac) je ranjena, a 29 učenika, koji su držani kao taoci, pušteno je nepovređeno, u oružanom napadu u jednoj školi u Moskvi

URS neće sa Tadićem

Najveća nepoznanica je novi politički blok oko Borisa Tadića. Zasad je sigurno da će u ovom savezu biti Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, dok se razgovori sa ligašima Nenada Čanka privode kraju. Ali, prema saznanjima Novosti, male su šanse da se tom timu pridruže i regionalisti Mlađana Dinkića. Ukoliko bi se u finišu pregovora izjalovili svi ti razgovori o novom savezu, ligaši bi se pridružili Čedomiru Jovanoviću, a URS bi se ponovo „izmerio“ pred građanima – samostalno. U završnici „pakovanja“ nove koalicije, Tadić je nastavio da jača svoj tabor kadrovima koji napuštaju DS. Knjižice su u ponedeljak vratili zamenik šefa poslaničkog kluba Janko Veselinović, poslanici Slobodan Homen i Milan Mirosavljević, nekadašnji gradonačelnik Niša Miloš Simonović i još pet odbornika tamošnjeg DS. Demokrate su pretrpele udar i u Bojniku, gde je većina članova opštinskog odbora „preletela“ u SNS. Osim Zorana Živkovića na listi DS mogla bi da bude i Vesna Rakić Vodinelić, a nije isključena ni Vesna Pešić, koja u ponedeljak to nije htela da nam komentariše. U Krunskoj još nije skrojena konačna lista, ali na njoj sigurna mesta imaju Dragoljub Mićunović, Dragan Šutanovac, Borko Stefanović, Vladimir Todorić, svi potpredsednici i kandidati najuspešnijih odbora po Srbiji.

Tabloid Informer najavljuje da će doći do velikog obračuna Tadića i Đilasa. Lider DS navodno otkriće detalje o Tadićevim kontaktima sa “babom vračarom”, dok će tadić otkriti veze Đilasa i tajkuna.

keri-minhen

München, 31.01.2014 – državni sekretar SAD Džon Keri na 50. Minhenskoj konfrenciji o bezbednosti (50. Münchner Sicherheitskonferenz 2014, 50th Munich Security Conference 2014, 31 January – 2 February): John Forbes Kerry

Porez zavisi od zemljišta

Zahvaljujući novom obračunu poreza na njive, siromašne opštine na jugu i dalje neće naplaćivati ovaj namet poljoprivrednicima, dok će bogate opštine, na severu zemlje, ove godine odlično prihodovati. Poljoprivrednici su, do sada plaćali, porez prema formuli: petostruki iznos jednogodišnjeg katastarstkog prihoda (koji je bio izuzetno nizak) puta stopa poreza (0,3 odsto). Dešavalo se da neko za 20 hektara dobije desetak dinara poreza, pa većina poljoprivrednika uopšte nije plaćala porez, pišu Novosti. Sada će porez plaćati svi koji imaju zemljište, bilo ono poljoprivredno, pašnjak ili šuma. Cena će zavisiti od zone i tržišne vrednosti zemljišta, koju određuje opština, a koja će se množiti sa utvrđenom stopom od 0,3 odsto. Recimo, za hektar poljoprivrednog zemljišta koji vredi 5.000 evra, godišnji porez na imovinu biće 15 evra po hektaru. Ako je prosečna cena hektara 3.000 evra, porez će biti oko devet evra, ili hiljadu dinara, za godinu dana.

ukr-kijev-prot-kuvanje

Kiev, 02.02.2014 – nastavak opozicionih anti-vladinih protesta u prestonici Ukrajine

Duplo plaćanje javnih servisa

Gledanje Dnevnika, Slagalice, Beogradske hronike i ostatka programa Radio-televizije Srbije građani od ovog meseca plaćaju duplo. Osim kroz pretplatu, čije ukidanje je obećala Vlada Srbije, za javne servise izdvajaćemo i kroz porez, jer je na snagu stupila Vladina uredba kojom će RTS i Radio-televizija Vojvodine ove godine iz budžeta dobiti 7,5 milijardi dinara, pišu Novosti. Dvostruko finansiranje trebalo je da ima samo kratak rok, jer je ranije najavljivano da će tokom ovog meseca biti donet zakon o javnim servisima i da će biti poništena naplata pretplate, predviđena sadašnjim Zakonom o radiodifuziji. Kako su raspisani izbori, procedura će se odužiti, pa će RTS biti skinut sa računa za struju, u najboljem slučaju, u maju, kada dobijemo novu Narodnu skupštinu. A može da se dogodi i da nacrt bude menjan, pa da set medijskih zakona na red stigne tek na leto.

Država plaća novu stolariju

Radijatori domaćinstava u Srbiji, koji se greju preko toplana, sve vreme su vreli u poslednjih deset dana. Ipak, zbog loše izolacije i dotrajale stolarije u starim zgradama, veliki broj građana se smrzava u svojim domovima, pišu Novosti. Baš ovaj problem trebalo bi da reši budžetski energetski fond, koji će potrošačima omogućiti da pazare nove prozore, vrata od terasa i bolje izoluju stanove i kuće. Tako će se, tvrdi resorni ministar Zorana Mihajlović, uštedeti između 30 i 40 odsto energenata za grejanje.

Najharizmatičnija figura britanske politike

Neuobičajeno je, da u sumornom svetu britanske politike, političar bude poznat samo po imenu, poput Madone, Princa ili Tita. Ali Boris (Džonson), gradonačelnik Londona, upravo je takav. To je sasvim u skladu sa Borisovom ličnošću jer slovi za najživopisniju i najharizmatičniju figuru britanske politike, piše Danas. Bivši novinar, poznat i kao „plava granata“, skoro svaku igru igra po sopstvenim pravilima. Većina savremenih političara govori dosadnim jezikom birokratije i menadžmenta. Ali ne i Boris, koji je nedavno opisao lidera koalicione manjinske stranke Nika Klega kao „kondom“. Kroz doba moralne čednosti, Boris se provlači sa brojnim aferama i iskrenom naklonošću prema suprotnom polu. Boris kao gradonačelnik smislio je jedinstven spoj: on je za slobodno tržište, za slobodnu imigracionu politiku, socijalno liberalan i odlučan da radi po svome.

Misteriozna smrt u centru Beograda

Sedamdesetšestogodišnja Ljiljana Milojević-Šulović, nekadašnja predsednica Kola srpskih sestara i udovica ginekologa profesora Vojina Šulovića, pronađena je mrtva oko 14 časova u svom stanu u Ulici Džordža Vašingtona. Ljiljana Šulović je imala više povreda po glavi nanetih tupim predmetom, zbog čega se pretpostavlja da je ubijena. Na vratima stana, u kojem je živela sama, nije bilo tragova obijanja, ali je u stanu izvršena premetačina, a bili su i vidljivi tragovi krvi. Prema nezvaničnim informacijama Politike, telo je pronašao rođak koji je došao u posetu o čemu je obavestio Hitnu pomoć i policiju. Niko od komšija ne zna da li se napad dogodio juče ili preksinoć, jer kako su rekli, iz stana na drugom spratu, u kojem je žena živela sa psom nisu se čuli neobični zvuci.

Nema Legijine ćerke

Predstavnici kanadske policije rekli su da nema novih informacija u vezi sa nestankom Nikolije Luković (15), Legijine ćerke, koja je poslednji put viđena u petak po podne u centru Toronta, od kada joj se gubi svaki trag. Detektivi koji se bave ovim slučajem u ponedeljak su za Novosti negirali da je Nikolija pronađena. Odgovor na pitanje da li je reč o bekstvu od kuće i tinejdžerskom nestašluku ili o otmici, ni u ponedeljak nije bilo moguće dobiti. Na prvu opciju ukazuje vest da se, navodno, Nikolija javila sa telefona svoje drugarice, što je malo umirilo majku i baku, sa kojima živi.

DS: Kadrovi SNS uništili Univerzal banku

Privredni sud u Beogradu doneo je juče rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad Univerzal bankom, čiju je dozvolu za rad Narodna banka Srbije oduzela u petak. Isplata osiguranih depozita u toj banci počinje danas, u ekspoziturama Poštanske štedionice, a garantovani iznos je 50.000 evra po deponentu, piše Danas. Demokratska stranka pozvala je juče guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković i vladajuću Srpsku naprednu stranku da objave sve informacije o Univerzal banci, kojoj je oduzeta dozvola za rad. Kako je istaknuto u saopštenju DS, koje prenosi Politika, zvanični podaci sa sajta „banke koja je dala kredit SNS-u za kampanju 2012. godine, pokazuju da njom već godinama upravljaju kadrovi Srpske napredne stranke“. Dalje se precizira da je predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke bio Dragan Tomić, poslanik SNS i predsednik Gradskog odbora SNS u Šapcu, a član upravnog odbora i odbora za reviziju, koordinator Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović.

Gde će Miličić?

Spremniji nego ikad, upravo tako deluje Darko Miličić. Poslednji snimak sa njegovog individualnog treninga pokazuje da je nekadašnji drugi pik na NBA draftu 2003. godine u punoj formi i da odmah može uskočiti u klupsku uniformu. Nakon poslednje epizode u dresu Bostona krajem 2012. srpski centar koji je sa Detroitom 2005. osvojio šampionski prsten u najkvalitetnijoj ligi na svetu, odlučio je da se posveti individualnom radu u Novom Sadu, čekajući povoljan trenutak za povratak na teren, piše Danas. Ako se SAD izbace kao opcija, ostaje evropska klupska košarka. Iz trenutne perspektive Fenerbahče, uz Efes, Željka Obradovića mogao bi da bude zanimljiva varijanta, pogotovo nakon što su se povredili Vidmar i Žorić, dok je Savaš odavno van terena. Pitanje je da li bi Obradović bio spreman da sarađuje sa Miličićem posle brodoloma na Evropskom prvenstvu 2005. godine. Jasno je da se Miličić do danas znatno promenio, sazreo je, formirao porodicu, postao je prizemniji i samim tim razumniji.

 

BalkanMagazin :: RTS sa Jutjuba skinuo parodiju Vučićevog spasavanja kod Feketića.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s