Хладњаци, сеници, вињаге, чардаклије…

Хладњаци, сеници, вињаге, чардаклије, како их зову у народу, формирају се садњом лозних калемова и пуштањем лозе да рађа грожђе на високом стаблу

ХЛАДЊАЦИ, сеници, вињаге, чардаклије, како их зову у народу, формирају се садњом лозних калемова и пуштањем лозе да рађа грожђе на високом стаблу. Делују веома декоративно и углавном се формирају уз стазе и отворене просторе врта. Тако укућани осим конзумирања свежег грожђа, могу да седе лети у хладовини или да испод лозних чокота паркирају свој аутомобил.

Вињаге се не могу обликовати без стубова, пречки и жице, а по облику могу бити са равним и класичним двостраним косим кровом, као и у облику тунела.

Размак садње, који зависи од облика, креће се од два до четири метра, а садница калема у реду од метар до три метра. Висина кордунице је од два и по метра па навише.

Високој кордуници се на одређеној висини формира један или више кракова. На краковима у родним чворовима, зависно од сорте, примењује се кратка, мешовита или дуга резидба. Сваки крак кордунице треба да носи кондир и лук. Идуће године се из ластара који израстају из кондира, са горњег окца, оставља лук дужине 10 до 15 окаца, а нижи ластар орезује на кондир дужине до два окца. Стари лукови који су претходне године донели род уклањају се до основе. Број кондира и лукова зависиће од броја кракова на стаблу (кордуници).

= извор: Вечерње новости

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s