Иницијативни одбор за спас „Просвете“…

on

Истакнути Срби из расејања основали су у Паризу Иницијативни одбор за спас београдске „Просвете”: Очекујемо од власти да уложе све напоре како би „Просвета” остала неотуђиви део српског националног богатства


АЛАРМАНТНА вест да је београдска „Просвета“, готово преко ноћи, у Агенцији за приватизацију нестала са списка предузећа која се продају, што практично значи, да је овај издавач са традицијом од 70 година и дубоким трагом у српској култури, доведен на руб пропасти, узнемирила је и нашу интелектуалну дијаспору. У Паризу је основан Иницијативни одбор за спас „Просвете“, који се огласио саопштењем за јавност.

– Ми, Срби у расејању, окупљени у Иницијативни одбор за спас „Просвете“, очекујемо од Владе Србије, а посебно од председника Владе, господина Александра Вучића, од Министарства просвете, науке и технологије и Министарства привреде Републике Србије, да својим политичким и моралним ауторитетом, и одговорношћу, уложе све неопходне напоре како би Издавачко предузеће „Просвета“ остало неотуђиви део српског националног богатства, и као такво, неподложно приватним финансијским манипулацијама – пише између осталог у допису, који су потписали др Сима Мраовић (Париз), др Радомир Батуран (Торонто), Миша Гавриловић (Лондон), Михајло Орловић (Бањалука), проф. др Драган Павловић (Париз), Коља Мићевић (Париз), Синиша Благојевић (Париз), Комнен Бећировић, (Париз), проф. др Мила Алечковић Николић (Париз-Београд), Марко Гашин (Лондон), Златко Јурић (Бањалука).

Чланови овог одбора сматрају да је „Просвета“, у великој мери, најсветлији одраз српске националне књижевности и културе и да је била чувар нашег националног идентитета, а самим тим и српских националних интереса.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s