Slučaj Žanke Stokić / „Vreme“

Slučaj Žanke StokićOkružni sud u Beogradu rehabilitirao je Živanu Žanku Stokić i utvrdio da je presuda Suda za suđenja zločina i prestupa protiv srpske nacionalne časti od 3. 2. 1945. godine ništava od trenutka donošenja i da su ništave sve njene pravne posljedice.

Tom presudom optužena Žanka Stokić oglašena je krivom jer je za vrijeme okupacije, kao članica beogradskog Narodnog pozorišta, sudjelovala u „Veseljacima“ i „Centrali za humor“, koje su bile pod blagonaklonom zaštitom njemačkog okupatora, a posebno zbog učešća u programima Radio Beograda u okviru dnevne emisije „Šareno popodne“, čime je „kulturno i umjetnički“ surađivala s okupatorom i domaćim izdajnicima, pa je osuđena na kaznu gubitka srpske nacionalne časti u trajanju od osam godina. Molbe za pomilovanje Žanke Stokić podnošene nakon izricanja kazne bile su odbijene od strane Predsjedništva Narodne skupštine. Žanka Stokić preminula je 20. 7. 1947. godine.

Tokom postupka rehabilitacije Okružni sud u Beogradu utvrdio je da je Žanka Stokić dobrovoljno stupila u novo pozorište jer je bila bolesna i bio joj je potreban novac za liječenje, dok je u beogradsku radio-stanicu stupila pod prinudom (na traženje glavnog nemačkog radio-aranžera). Iz navedenog proizilazi da je glumica, po dolasku okupacionih vlasti, nastavila da se bavi svojim redovnim pozivom – glumom, da politički nije bila angažirana i da jedino zbog svog zdravstvenog stanja nije bila u mogućnosti da odbija ponuđene angažmane, ali da svojim radnjama nije utjecala na stvaranje drugačije atmosfere u kulturnim i širim krugovima. Osim toga, sud je našao da glumica u postupku zbog zločina i prestupa protiv srpske nacionalne časti nije imala branioca, jer ga nije mogla platiti, te da joj nije bio postavljen branilac po službenoj dužnosti čime joj je bilo uskraćeno i povređeno pravo na stručnu pomoć u obrani, pa je stoga, u poznatim društvenim okolnostima, izrečena kazna zasnovana na političkim i ideološkim razlozima.

videti više:http://www.vreme.com/cms/view.php?id=862140

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s